A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum anatomisi ve fizyolojisi, insan sağlığı için kritik bir öneme sahiptir. Solunum sisteminin doğru işleyişi, organizmanın oksijen ihtiyacını karşılamak ve karbondioksit atımını sağlamak açısından hayati bir rol oynamaktadır.
esas problem genellikle akciğer dışındadır ve hiperkapniye hipoksemi de eşlik eder. Hiperkapniye
Bu hastalıklar solunum sorunlarına yol açarak akciğerlerin oksijen-karbondioksit alışverişini usual bir şekilde gerçekleştirmesini engellemektedir. Bu da kanın yetersiz oksijenlenmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır.
Tedavi süresi hakkında kesin bir süre vermek, durumun karmaşıklığı nedeniyle zor olabilir ve genellikle bireysel vakaların değerlendirilmesi gerektirir.
Astım atağında en vazgeçilmez tedavilerden biri oksijen uygulamasıdır. Acil bakım için başvuran hastalarda hipoksi geliştiği düşünülerek oksijen verilmeye başlanmalıdır. Kullanılan maskenin geri solumasız olması ve rezervuarlı olması önerilir.
Solunum fonksiyon testleri: Astım, KOAH, İntertisiyel akciğer hastalıkları gibi kronik akciğer rahatsızlıklarını hakkında bilgi verir.
Tip III solunum yetmezliği: Perioperatif gelişen solunum yetmezliği olarak tanımlanabilir. Atelektaziye, atılamayan sekresyonlara, ağrı nedeniyle gelişen yüzeyel solunuma bağlanır.
Mekanik ventilasyon solunumu desteklenmesinin ve solunumun devam etmesinin bir cihaz propertyımıyla sağlanmasıdır. Solunum güçlüğü yaşanan ve hastanın kendi başına solunum yapamadığı durumlarda başvurulmaktadır. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadvertığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit miktarının artması ile karakterizedir.
sınıflandırma bu olmakla beraber burada solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir öğrenim kolaylığı açısından SY tip I ve II olarak
Solunum desteği: Hasta solunum yetmezliği olan kişiler için oksijen tedavisi verilebilir. Ayrıca, mekanik ventilatör veya CPAP gibi cihazlar kullanılarak nefes alıp verme desteği sağlanabilir.
Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım ataklarında hastayı rahatsız eden bulgular özel bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil propertyım isteyebilmekte ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.
Akciğer yetmezliği sorunu meydana geldiğinde kişilerde en Internet belirti nefes alma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Bu tarz bir sorun ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka uzmana başvurması gerekir.
Hastanın durumuna göre farklı tedavi planları oluşturulmakta ve solunum yetmezliğine neden olan hastalık tedavi edilmektedir. Bunun için öncelikle hastaların sigarayı bırakması ve toksin madde solunması gereken işlerden ayrılması gerekmektedir.